6. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem okupio preko 200 sudionika

U Vodicama se održao 6. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem, a ovogodišnje izdanje okupilo je više od 200 sudionika koji su s različitih aspekata razmijeniti znanja, vještine i iskustva, ali i nove ideje i tehnologije koje se primjenjuju u svakodnevnoj praksi u svrhu unapređenja kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi na izvanbolničkoj i bolničkoj razini.

 „Više od 50 predavanja, 14 postera, četiri radionice i nekoliko iznenađenja prvenstveno su namijenjeni zdravstvenim djelatnicima hitne medicinske službe (HMS), ali i djelatnicima iz drugih dijelova zdravstvenog sustava“, istaknuo je na otvorenju kongresa predsjednik Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine Damir Važanić, mag. med. techn. Kongresom su dominirale teme orijentirane na kardiopulmonalnu reanimaciju u praksi, iskustva u radu tijekom pandemije bolesti COVID-19, podatke informatičkog sustava u hitnoj medicini, izazove psihičkog u hitnoj medicini te trijažne sustave u hitnoj medicini, a autori su prezentirali i niz drugih važnih tema. Zajednički nazivnik svima je da propituju problematiku rada u djelatnosti hitne medicine i nude jednostavna, praktična i konzistentna rješenja primjenjiva u praksi.

Kongres je otvorila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Branka Juričev-Martinčev, dok je uvodno predavanje održala saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja se osvrnula na dosadašnja postignuća sustava hitne medicine u Hrvatskoj te najavila brojne projekte kojima će se sustav nastaviti dalje osnaživati i razvijati, uključujući edukaciju djelatnika te uspostavu pomorskog i helikopterskog HMS-a.

Svečanom otvorenju Kongresa prisustvovali su i direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske Dražen Jurković, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov, predsjednik Svjetske federacije medicinskih sestara intenzivnog liječenja Adriano Friganović, ravnatelji županijskih zavoda za hitnu medicinu i bolnica te drugi gosti. Tom prigodom je predsjednik Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine Damir Važanić, mag. med. techn. dodijelio priznanje zamjenici ravnateljice HZHM-a prim. dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibardi, dr. med. za stručni i znanstveni doprinos u području hitne medicine te dugogodišnju uspješnu  suradnju.

6. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem održao se u organizaciji Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.


11.05.2022