PROGRAM Škole hitne medicine 5.

Zagreb, Hotel „I“, Ulica Ive Robića 2. 23. studenog 2018.

 

Poštovane kolegice i kolege,

važnost ranog prepoznavanja i zbrinjavanja hitnih bolesnika, osim dobro uvježbanih postupaka u pružanju složenih intervencija, zahtjeva i teorijsko znanje.

U cilju boljeg zbrinjavanja hitnih bolesnika u Hrvatskoj je unazad nekoliko godina pokrenuta standardizirana edukacija za medicinske sestre i tehničare koji rade u djelatnosti izvanbolničke i bolničke hitne medicine. Edukacije iz područja hitne medicine pružaju čitav niz mogućnosti u uvježbavanju onih vještina koje su najpotrebnije u zbrinjavanju hitnih bolesnika. Kako bismo dodatno unaprijedili teorijsko znanje medicinskih sestara i medicinskih tehničara u djelatnosti hitne medicinske službe, pokrenuli smo Školu hitne medicine za medicinske sestre i medicinske tehničare koja će se održati u pet modula sa specifičnim temama. Škola prati program Škole hitne medicine koju prolaze naši suradnici liječnici, s kojima svakodnevno u timu zbrinjavamo hitne bolesnike i izvodimo najsloženije postupke.

U prvoj i drugoj Školi obradili smo teme iz područja kardiocirkulacijskih i respiracijskih poremećaja, način njihove kliničke prezentacije i pružanja skrbi, te zbrinjavanje traumatiziranog bolesnika. U trećoj smo Školi obradili problematiku iz područja zbrinjavanja bolesnika s boli u trbuhom, gastrointestinalnih krvarenja, hematoloških i endokrinoloških hitnih stanja, kao i hitnih stanja u ginekologiji. Školom hitne medicine 4. za medicinske sestre i medicinske tehničare obrađene su teme iz područja hitnih stanja u infektologiji, pedijatriji i porodništvu.

U ovogodišnjoj, petoj po redu Školi hitne medicine obraditi će se teme iz područja hitnih stanja u neurologiji, psihijatriji i palijativi, te kako postupiti u situaciji masovne nesreće.

Voditelj škole:
Damir Važanić, mag.med.techn.

Suvoditelj:
Saša Balija, bacc.med.techn.

ŠKOLA 5 program WEB

19.11.2018