Održan tečaj "Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini"

U organizaciji Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine (HSDHM) i Hrvatskoga katoličkog sveušilišta (HKS) započeo je u četvrtak 25. listopada u Hotelu Terme Jezerčica u Donjoj Stubici trodnevni tečaj "Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini". Edukacija koja poseban naglasak stavlja na poboljšanje komunikacijskih vještina zdravstvenih djelatnika unutar tima, u odnosu prema pacijentima i članovima njihovih obitelji te medijima okupila je tridesetak polaznika, djelatnika izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe iz gotovo svih dijelova Hrvatske.

Tečaj su pozdravnim riječima otvorili organizatori. Predsjednik HSDHM-a i suradnik na Odjelu za sestrinstvo HKS-a Damir Važanić, mag. med. techn. izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka uspješne suradnje te održavanja trećeg ovakvog tečaja koji zajednički organiziraju HKS i HSDHM. Komunikacija je osnovni alat u radu medicinske sestre i medicinskog tehničara u djelatnosti hitne medicine, kako u prijavno-dojavnoj jedinici na mjestu medicinskog dispečera, tako i u bolničkim hitnim prijemima na trijaži, gdje samo kvalitetnom i uspješnom komunikacijom medicinska sestra će pravilno i na siguran naćin procijeniti pacijenta istaknuo je na otvorenju tečaja Damir Važanić, mag.med.techn. Uime rektora HKS-a prof. dr. sc. Željka Tanjića skup je pozdravila proćelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak koja je izrazila nadu da će tečaj ispuniti očekivanja polaznika, kao i da će se nadograditi, te u skoro vrijeme ponovno ponuditi zainteresiranim polaznicima. Prezentaciju kojom je polaznike upoznala s HKS-om održala je dr. sc. Snježana Malica s Odjela za komunikologiju, koja je sudjelovala u pripremi i organizaciji tečaja, istaknuvši različite aktivnosti studenata i profesora i predstavivši studijske odjele te posebnosti Sveučilišta.

Kroz predavanja i radionice na tečaju se obrađuju teme prava pacijenata, asertivnosti, aktivnoga slušanja u susretu i radu s pacijentima, vještina rješavanja interpersonalnih sukoba, upravljanja stresnim situacijama u komunikaciji s potrebitima, neverbalne komunikacije, medijskoga praćenja zdravstvenih tema i tema s područja hitne medicine, te medijske komunikacije djelatnika u hitnoj medicini. Predavači su nastavnici s HKS-a: proćelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak, doc. dr. sc. Krunoslav Novak, doc. dr. sc. Irena Sever Globan i Ivan Uldrijan, mag. comm. s Odjela za komunikologiju, te dr. sc. Josip Bošnjaković, Lana Batinić, mag. psych. i Ana Šeremet, mag. psych. s Odjela za psihologiju.

Tečaj je završio u subotu 27. listopada u poslijepodnevnim satima ispitom i podjelom potvrdnica od strane organizatora.


16.11.2018